Yargıtay Kararları

Borçlunun Takip Sırasında Ödeme Emrinin İptaline İtiraz

YARGITAY

3. HUKUK DAİRESİ

Tarih :   24.12.2018

Esas No :  2018/6772

Karar No : 2018/13166

- İTİRAZIN İPTALİ DAVASI

ÖZET:İCRA VE İFLAS KANUNU'NUN 67. MADDESİNİN 2. FIKRASI HÜKMÜNCE, İNKAR TAZMİNATINA HÜKMEDİLEBİLMESİ İÇİN, BORÇLUNUN TAKİP SIRASINDA ÖDEME EMRİNE İTİRAZ ETMESİ VE ALACAKLININ ALACAĞINI MAHKEMEDE DAVA EDEREK HAKLI ÇIKMASI YASAL KOŞULLARDANDIR. BUNLARDAN BAŞKA, ALACAĞIN LİKİT VE BELLİ OLMASI DA GEREKİR. ALACAĞIN GERÇEK MİKTARI BELLİ, SABİT VEYA BORÇLU TARAFINDAN BELİRLENEBİLMESİ İÇİN BÜTÜN UNSURLAR BİLİNMEKTE YA DA BİLİNMESİ GEREKMEKTE, BÖYLECE BORÇLU TARAFINDAN BORCUN TUTARININ TAHKİK VE TAYİNİ MÜMKÜN İSE; BAŞKA BİR İFADEYLE BORÇLU YALNIZ BAŞINA NE KADAR BORÇLU OLDUĞUNU TESPİT EDEBİLİR DURUMDA İSE ALACAĞIN LİKİT VE MUAYYEN OLDUĞUNUN KABULÜ ZORUNLUDUR. SOMUT UYUŞMAZLIKTA, DAVA KONUSU ALACAK MİKTARININ AÇIKLIĞA KAVUŞTURULMASI GEREKTİĞİNDEN İCRA İNKAR TAZMİNATINA HÜKMEDİLEMEZ. BU İTİBARLA; TAKİP KONUSU ALACAĞIN VARLIĞI YARGILAMAYI GEREKTİRDİĞİNDEN, MAHKEMECE KOŞULLARI OLUŞMAYAN İCRA İNKAR TAZMİNATI TALEBİNİN REDDİNE KARAR VERİLMESİ GEREKİRKEN, YANILGILI DEĞERLENDİRME İLE YAZILI ŞEKİLDE DAVACI LEHİNE İCRA İNKAR TAZMİNATINA HÜKMEDİLMESİ DOĞRU GÖRÜLMEMİŞTİR. NE VAR Kİ, BAHSEDİLEN BU YANLIŞLIKLARIN GİDERİLMESİ YENİDEN YARGILAMA YAPILMASINI GEREKTİRMEDİĞİNDEN HÜKMÜN DÜZELTİLEREK ONANMASI HUMK' UN 438/7 MADDESİ HÜKMÜ GEREĞİDİR.

DAVA:Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın kısmen kabulüne yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, gereği düşünüldü:

YARGITAY KARARI

Davacı, taraflar arasında imzalanan 10/04/2010 tarihli "Elektrik Enerjisi Tedariki ve Tüketimine İlişkin Sözleşme" uyarınca davalı şirkete elektrik enerjisi sağlandığını, 01/02/2011- 31/02/2012 tarihleri arasında kapsayacak şekilde geçmiş dönem faturalarına kayıp kaçak bedelleri üzerinden TRT payı, enerji fonu ve tüketim vergisinin hesaplanarak fatura düzenlendiğini, davalı tarafından ödeme yapılmaması nedeni ile davalı hakkında ............. 8.İcra Müdürlüğü'nün 2012/13785 Esas sayılı dosyası üzerinden 6.713,19 TL miktarlı takip yapıldığını, davalının haksız ve dayanaksız itirazı ile takibi durdurduğunu, takip dayanağı faturanın sözleşme ve tarifelere uygun olarak düzenlendiğini belirterek itirazın iptali ile takibin devamına ve % 20’dan aşağı olmamak üzere inkar tazminatı ile sorumlu tutulmasına karar verilmesini talep etmiştir. Davalı, davaya cevap vermemiştir.

Mahkemece, davanın kısmen kabulüne, ............. 8. İcra Müdürlüğü'nün 2012/13785 sayılı dosyasında davalının itirazının 6.623,55 TL için iptaline, takibin bu miktar üzerinden ve takip tarihinden itibaren davacı talebini aşmayacak şekilde amme alacaklarının tahsili hakkındaki kanunun 51. maddesine göre gecikme zammı uygulanmak sureti ile ve takip talebindeki diğer koşullarla devamına, fazla istemin reddine, davalının % 20 oranında 1.324,80.-TL icra inkar tazminatı ile sorumlu tutulmasına karar verilmiş, hüküm taraflarca temyiz edilmiştir.

Anılan karar Dairemizin 2014/5214 Esas- 2014/13641 Karar sayılı ve 20/10/2014 tarihli kararı ile “Somut olayda ise; %2 TRT payının hesaplanmasında kayıp-kaçak bedelinin nazara alınmadığı (matraha dahil edilmediği) hususu tarafların ve mahkemenin de kabulündedir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun ve Dairenin uygulamasına göre aslının alınmamasına karar verilen bir bedelin (kayıp-kaçak) %2 TRT payının hesaplanmasında nazara alınması (matraha dahil edilmesi) mümkün değildir. Hâl böyle olunca mahkemece; yukarıda belirtilen ilke ve esaslar doğrultusunda inceleme yapılarak, %2 TRT payının hesaplanmasında kayıp/kaçak bedelinin hesaba dahil edilemeyeceği nazara alınarak, kayıp/kaçak bedeli üzerinden %2 TRT payı alınamayacağı, davacının tahakkukunun yerinde olmadığı kabul edilerek, gerektiğinde bilirkişiden de rapor alınarak karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde hüküm tesisi doğru görülmemiştir.” gerekçesi ile bozulmasına karar verilmiştir. Mahkemece bozma ilamına uyulmasına karar verildikten sonra verilen 08/03/2018 tarihli son kararında; davanın kısmen kabulüne, .............. 8 İcra Müdürlüğünün 2012/13785 sayılı takip dosyasında davalının itirazının 6.623,55 TL için iptaline, takibin bu miktar üzerinden ve takip tarihinden itibaren davacı talebini aşmayacak şekilde, Amme Alacaklarının Tahsili Hakkındaki Kanunun 51.maddesine gecikme zammı uygulanmak suretiyle takip talebindeki diğer koşullarla devamına, fazla istemin reddine, davalının %20 oranında (1.324,80 TL) inkar tazminatı ile sorumlu tutulmasına karar verilmiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.

1-) Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere mahkemece uyulan bozma kararı gereğince hüküm verilmiş olmasına, özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre; davalının aşağıdaki bent dışında kalan sair temyiz itirazları yerinde değildir.

2-) Davalının icra inkar tazminatına yönelik temyiz itirazlarının incelenmesine gelince;

İcra ve İflas Kanunu'nun 67. maddesinin 2. fıkrası hükmünce, inkar tazminatına hükmedilebilmesi için, borçlunun takip sırasında ödeme emrine itiraz etmesi ve alacaklının alacağını mahkemede dava ederek haklı çıkması yasal koşullardandır. Bunlardan başka, alacağın likit ve belli olması da gerekir. Alacağın gerçek miktarı belli, sabit veya borçlu tarafından belirlenebilmesi için bütün unsurlar bilinmekte ya da bilinmesi gerekmekte, böylece borçlu tarafından borcun tutarının tahkik ve tayini mümkün ise; başka bir ifadeyle borçlu yalnız başına ne kadar borçlu olduğunu tespit edebilir durumda ise alacağın likit ve muayyen olduğunun kabulü zorunludur. Somut uyuşmazlıkta, dava konusu alacak miktarının açıklığa kavuşturulması gerektiğinden icra inkar tazminatına hükmedilemez. Bu itibarla; takip konusu alacağın varlığı yargılamayı gerektirdiğinden, mahkemece koşulları oluşmayan icra inkar tazminatı talebinin reddine karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde davacı lehine icra inkar tazminatına hükmedilmesi doğru görülmemiştir.

Bahsedilen bu yanlışlıkların giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden hükmün düzeltilerek onanması HUMK' un 438/7 maddesi hükmü gereğidir.

SONUÇ: Yukarıda birinci bentte açıklanan nedenlerle davalı tarafın sair temyiz itirazlarının reddine, ikinci bentte açıklanan nedenlerle hüküm fıkrasında yer alan “Davalının %20 oranında (1.324,80 TL) inkar tazminatı ile sorumlu tutulmasına” cümlesinin çıkarılarak yerine “Yasal şartları oluşmadığından davacının icra inkar tazminatı talebinin reddine” cümlesinin eklenerek hükmün davalı yararına düzeltilmiş bu şekliyle onanmasına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 6100 sayılı HMK' nın Geçici Madde 3 atfıyla 1086 sayılı HUMK' un 440. maddesi gereğince karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 24/12/2018 tarihinde oy birliği ile karar verilmiştir.

Önemli Uyarı

dedektif.com içeriğinde yayınlanan tüm makale, içerik ve bilgiler Özel dedektif Bilal KARTAL tarafından yazılmış olup, tüm telif hakları İzmir Dedektiflik Hizmetleri A.Ş ye aittir. Tüm yazı ve içerikler aidiyet tescili bakımından elektronik imzalı zaman damgası ile mühürlenmiştir. Sitemizdeki yazı ve içeriklerin yazılı izin alınmadan bir kısmı veya tamamı kopyalanarak başka web sitesi, yazılı ve görsel yayın organlarında yayınlanması durumda FSEK kapsamında işlem yapılarak her türlü yasal haklarımızı kullanarak 5846 Kanun numaralı FiKiR VE SANAT ESERLERİ KANUNU ile TÜRK CEZA KANUNU İLGİLİ MADDELERİ UYARINCA hukuki ve cezai yasal işlemler başlatılacaktır. Ayrıca tüm site içeriğinde bulunmakta olan makaleler ve bilgiler uluslararası DMCA fikir hakları sistemi ile korunmakta olup, web sitemizde yayınlanan makaleleri izinsiz olarak kısmen veya tamamen alıntı yapan değiştirerek yayınlayan tüm web sitelerini Google ve benzeri arama motorları sıralama listelerinden süresiz olarak kaldırmaktadır.





Copyright © 2018 | İzmir Özel Dedektiflik Bürosu | İzmir de Yasal Eş Takibi 444 7 635 Tüm Hakları Saklıdır.

iz ajans
WHATSAPP
ile iletişime geç