Makaleler

Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu Nasıl Oluşur? 0 52146

Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu Nasıl Oluşur?

Özel hayat insanların toplum içerisinde, diğer toplum bireyleri tarafından bilinmesini, görünmesini istemediği halleri kapsamaktadır. Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu birçok şekilde işlenebilir. Bu suçun işlendiğinin tespiti yapılan eylemin içeriği incelenerek tespit edilebilir.Gelişen ve değişen dünyamızda gelişmiş dünya ülkeleri kendi iç yasalarında özel hayatın gizliliğinin ihlalini suç olarak tanımlamıştır. Bu suçun nasıl oluştuğunu tespit edebilmek için öncelikle özel hayatın ne olduğunu tanımlamak gerekmektedir. Gelişmiş dünya ülkeleri iç kanun mevzuatları özel hayatı 3 ana başlık altında tanımlamaktadır.

Çekirdek Özel Hayat

Çekirdek özel hayat, insanların kendi özel yaşam alanlarında aile bireyleri tarafından dahi bilinmesini, görünmesini istemediği eylemleri kapsamaktadır. Çekirdek özel hayatı kapsayan eylemlerin başında kişilerin sosyal yaşam alanları içerisinde banyo yapmaları, büyük ve küçük tuvaletlerini yapmaları, kendi kendilerine cinsel tatmin amacı ile mastürbasyon yapmalarını, kendilerinin özel kullanımlarında olan şifreli cep telefonlarına ve bilgisayarlarındaki bilgilerini kapsamaktadır. Bir kişi bu ve benzer eylemlerinin diğer kişiler ve aile fertleri tarafından öğrenilmesini, görünmesini istememe hakkına sahiplerdir.

Aile Özel Hayatı

Aile özel hayatı insanların aile yaşamı içerisinde sosyal eylemlerini kapsamaktadır. Bir kişi aile içerisinde eşiyle cinsel birlikteliğinin, fiziki cinsel yaklaşımının, yemek yeme, uyku uyuma, oyun oynama, dans etme ve buna benzer her türlü eylemlerinin başkaları tarafından görülmesini, bilinmesini istemediği hallerde bu kişilerin özel aile hayatını kapsamaktadır. İnsanlar özel yaşam alanlarında aile bireyleri ile yaşamış oldukları tüm özel eylemlerinin saklı kalması hakkına sahiplerdir. Bu kişilerin 3. Şahıslarca bilinmesini istemedikleri her türlü eylem kendilerinin özel hayatlarını ilgilendirmektedir. İnsanlar kendi özel aile hayatlarına saygı duyulmasını isteyebilirler. Bu insanların anayasal hakkıdır. Bu hak kesinlikle ihlal edilemez.

Sosyal Özel Hayat

İnsanlar kendi özel yaşam alanlarında olduğu gibi kamuya açık özel yaşam alanlarında da kendilerinin özel hayatlarının gizliliğini talep etme hakkına sahiptirler. Ancak sosyal özel hayatta insanlar gerçekleştirmiş oldukları eylemlerin saklı kalmalarını istediklerinde bu eylemlerini özel yaşam alanlarında gerçekleştirebilecekleri gibi aynı zamanda kamuya açık alanlarda da gerçekleştirebilirler. Ancak özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun oluşabilmesi için kamuya açık alanlarda gerçekleştirilen eylemlerin bazı sınırları bulunmaktadır. Bu sınırlara riayet edildiği sürece insanlar özel hayatlarının korunmasını talep edebilirler. Aksi takdirde kamuya açık alanlarda gerçekleştirilen bir çok eylem özel hayatın gizliliğini ihlal suçunu oluşturmayacaktır.

Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu

Özel hayatın gizliliğinin ihlali suçu Türk Ceza Kanunu’nun 134. Maddesinde tanımlanmıştır. Bu madde tanımına göre kanun maddesinin gerekçesinde bu suçun oluşma halleri açıkça belirtilmektedir. Bu kanun maddesinin gerekçesine göre bu suçun oluşabilmesi için öncelikle özel yaşam alanına girmek sureti ile veya başkaları tarafından görülmesi mümkün olmayan eylemlerin tespit edilmesi, kayda alınması bu suçun oluşacağını açıkça belirtmiştir. Yani kişilerin özel yaşam alanlarına girerek özel yaşam alanlarında başkaları tarafından görülmesi mümkün olmayan bir özel yaşam olayının tespit edilmesi, kayda alınması halinde bu suçun oluşacağı kanun maddesinin gerekçesinde açıkça belirtilmiştir. Kanun metninin gerekçesi incelendiğinde bu suçun ağırlaştırılmış hali olarak görüntülerin kaydı alınması ve ifşa edilmesi olarak açıklanmıştır. Bu husus gerçekleştiği takdirde bu suçun ağırlaştırılmış hali oluşmaktadır.

Özel hayatın gizliliği suçunun kanunlardaki tanımı 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 134. Maddesinde açıkça belirtilmiştir. Bu kanun maddesine göre insanların özel hayatının gizliliğini ihlal eden kişilerin hapis cezası ile cezalandırılacağını açıkça belirtmiştir. 134. Maddenin gerekçesinde bu suçun ne şekilde işleneceğini açıkça belirtilmiştir. Bu kanunun madde gerekçesinde

“Kişinin özel hayatına ilişkin görüntü veya seslerin hukuka aykırı olarak ifşa edilmesi, ayrı bir suç olarak tanımlanmıştır. Bu görüntü veya sesler örneğin soruşturma kapsamında hukuka uygun bir şekilde kayda alınmış olabileceği gibi, birinci fıkrada tanımlanan suçun işlenmesi suretiyle elde edilmiş olabilir. İkinci fıkrada tanımlanan suç, elde edilmiş olan bu ses veya görüntü kayıtlarının ifşasıyla, yayılmasıyla, yani yetkisiz kişilerce öğrenilmesinin sağlanmasıyla oluşur. Bu ifşanın hukuka aykırı olması gerekir. Bu bakımdan özel hayata ilişkin kayıtların, savcılık veya mahkemeye verilmesi, duruşmada gösterilmesi ve dinlenmesi hâlinde, söz konusu suç oluşmayacaktır. İfşanın, basın ve yayın yoluyla yapılması, söz konusu suçun nitelikli unsuru olarak kabul edilmiştir.”

Şeklinde açıklanmıştır. Bu kanun maddesinin gerekçesinde suçun oluşabilmesi için kişilerin özel yaşam alanlarına girilmesi ve başkaları tarafından görülmesi mümkün olmayan yaşam olayının saptanması olarak belirtilmiştir. Bu hususlara aykırı hareket edildiğinde özel hayatın gizliliğinin ihlal suçu oluşur.

Web sitemizde yayınlanan hukuki makaleler, dilekçeler, hukuki içerik ve bilgiler Sayın avukatların göndermiş olduğu paylaşımlardan, baro dergilerinden, kanun kitaplarından ve hukuki yayın yapan web sitelerinden alınarak okurlarımızla paylaşılan bilgilerdir.
Saygılarımızla İzmir Dedektiflik A.Ş.

Önemli Uyarı

İzmirdedektiflik.com içeriğinde yayınlanan Özel Dedektiflik bilgileri Bilal KARTAL tarafından yazılmıştır. Bu yazıların  tüm telif hakları İzmir Dedektiflik Hizmetleri A.Ş ye aittir. Tüm yazı ve içerikler aidiyet tescili bakımından elektronik imzalı zaman damgası ile mühürlenmiştir. Sitemizdeki yazı ve içeriklerin yazılı izin alınmadan bir kısmı veya tamamı kopyalanarak başka web sitesi, yazılı ve görsel yayın organlarında yayınlanması durumda FSEK kapsamında işlem yapılarak her türlü yasal haklarımızı kullanarak 5846 Kanun numaralı FiKiR VE SANAT ESERLERİ KANUNU ile TÜRK CEZA KANUNU İLGİLİ MADDELERİ UYARINCA hukuki ve cezai yasal işlemler başlatılacaktır.  Ayrıca tüm site içeriğinde bulunmakta olan Özel Dedektiflik bilgileri uluslararası DMCA fikir hakları sistemi ile korunmakta olup, web sitemizde yayınlanan makaleleri izinsiz olarak kısmen veya tamamen alıntı yapan değiştirerek yayınlayan tüm web sitelerini Google ve benzeri arama motorları sıralama listelerinden süresiz olarak kaldırmaktadır. Diğer kanun maddeleri hukuki makaleler, dilekçeler, hukuki içerik ve bilgiler Sayın avukatların göndermiş olduğu paylaşımlardan, baro dergilerinden, kanun kitaplarından ve hukuki yayın yapan web sitelerinden alınarak okurlarımızla paylaşılan bilgilerdir. Bu bilgilerin sahiplerinden izinsiz olarak kullanılmasıda yasal sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir. Saygılarımızla.



Web sitemizde yayınlanan tüm makalelerdeki hukuki bilgiler sayın avukatlar tarafından gönderilen değerli hukuk bilgileridir.


Copyright © 2018 | İzmir Özel Dedektiflik Bürosu | İzmir de Yasal Eş Takibi 444 7 635 Tüm Hakları Saklıdır.

iz ajans
WHATSAPP
ile iletişime geç