Velayetin Değiştirilmesine Neden Olan Sebepler 0 55839
Velayetin Değiştirilmesine Neden Olan Sebepler
Velayetin değiştirilmesine neden olan sebepler sorusuna Av. Mehmet Ali ŞAHİN şöyle cevap vermektedir.
(Av. Mehmet Ali ŞAHİN'nin web sitesinden alıntıdır.)
Velayetin Değiştirilmesine Neden Olan Sebepler
Velayet çocuğun gelişimi konusunda oldukça önemlidir. Çünkü çocuğun eğitimden sağlığa, sosyal hayatından psikolojik gelişimine kadar tüm hak ve idaresi velayeti alan tarafa geçmektedir. Velayet sahibi tarafın çocuğun yararına olan şartları kaybetmesi durumunda da velayetin değiştirilmesi için velayet kararları kesin hüküm içermez yani farklılaşan duruma göre değişkenlik gösterebilmektedir. Velayet davalarında velayeti alamayan tarafın çocukla kişisel ilişkisinin belirlenmesi için belirli düzenlemeler yapılmaktadır. Nitekim müşterek çocuğun belirli günlerde velayeti alamayan tarafla görüşmesi bunlardan biridir. Çocuk boşanma aşamasında yeterince sorunlu bir ortam yaşadığı için boşanma sonrası bu dönemde sorun en aza indirmeye çalışılmaktadır. Velayeti alan tarafın çocuğun psikolojik gelişimi için diğer tarafla olan ilişkisin engellememesi gerekmektedir. Fakat kimi durumlarda çocuk velayeti alamayan taraftan kaçırılmakta ve görüşmelerine engel olunmaktadır. Böyle bir durumda velayet sahibi taraf mahkeme kararına karşı çıkmış olmakta, velayeti alamayan tarafa velayetin değiştirilmesi için dava açma hakkı doğurmaktadır.
Velayetin Kötüye Kullanılması Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Velayet davalarında çocukların yaşı önemli bir kriterdir ve yaş bakımından anne bakımına muhtaç olan çocukların velayeti ekonomik uygunluk aranmaksızın anneye verilmektedir. Fakat annenin velayeti aldıktan sonra kısıtlı duruma gelmesi, psikolojik ve çocuğa bakmasına engel teşkil edici durumda hastalığa yakalanması velayetin değiştirilmesi hususunda dava açmaya zemin hazırlamaktadır. Velayetin gereği gibi kullanılamaması velayetin değiştirilmesi için dava açmayı haklı kılmaktadır. Çocuğun velayeti alan taraftan çok velayeti alamayan tarafta kalması da velayetin değiştirilmesi için geçerli bir sebeptir.Çocuklar velayeti altında oldukları ebeveynin sorumluluğundadır ve velayeti alan taraf her türlü ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlüdür. Velayeti alamayan tarafsa velayeti alan tarafa iştirak nafakası adı altında çocuk parası ödemekle yükümlüdür. Velayeti alan tarafın çocukla yeterince ilgilenmemesi, onu ihmal etmesi, üçüncü bir kişinin yanına bırakması ve çocuktan ayrı bir şekilde yaşam sürmesi velayetin değiştirilmesi için karşı tarafa fırsat vermektedir.
Yeniden Evlenme Velayetin Değiştirilmesi Nasıl Etkiler
Velayet davalarında önemli bir husus ise velayet sahibi tarafın yeniden evlenmesinin velayetin değiştirilmesine sebep olup olmayacağıdır. Velayette çocuk önceliklidir ve çocuğun psikolojik fizyolojik gelişimine engel olacak bir durum yaşanması gerekmektedir velayet sahibi tarafın evliliğiyle böyle bir durum yaşanmaması yani çocuğun bu durumda olumsuz etkilenmemesi velayet değişikliği için geçerli bir sebep olmayacaktır. Velayet eşlerden biri öldüğünde otomatik olarak diğerine geçmez. Mahkeme diğer taraf gerekli şartları sağlıyorsa velayetin ona verilmesine hükmetmektedir. Velayet davalarında velayete söz konusu olan çocuğun ayırt edebilir yaşa geldikten sonra anne veya babasının yanında kalma fikrini değiştirmesi de velayetin değiştirilmesi davasına konu olmaktadır. Çocuk yasalar gereği velayeti alan tarafın yanında kalmalıdır. Müşterek çocuğun üçüncü bir kişinin yanında kalması velayeti alamayan tarafça kanıtlanırsa velayeti değiştirme davası açabilmektedir. Velayet değiştirilmesi sıradan sebeplerle talep edilemez mutlaka haklı nedenlere dayandırılmalı ve bu değişikliğin sebepleri belgelerle kanıtlanmalıdır.
Velayet Değişikliği İçin Mahkemeye Kanıt Sunulmalı
Velayeti alan taraf çocuğu yurt dışına çıkarma hakkına sahiptir velayeti alamayan taraf çocukla kişisel ilişkisine zarar gelmediği sürece bu durumu öne sürerek velayetin değiştirilmesi konusunda istekte bulunamaz.Velayetin değiştirilmesi için dava açılacak yetkili mahkeme talepte bulunan kişinin veya velayet sahibinin yerleşim yerindeki aile mahkemeleridir. Mahkemeye dava açmadan önce iddiaların ispatlanması ve belgeler halinde mahkemeye sunulması gerekmektedir. Velayet davası açmak için mutlaka çocuğun menfaatinin zarar görmesi gerekmektedir. Velayetin kötüye kullanıldığının da şahitler ve belgelerle mahkemeye ispat edilmesi dikkat edilecek hususlardandır.
Web sitemizde yayınlanan hukuki makaleler, dilekçeler, hukuki içerik ve bilgiler Sayın avukatların göndermiş olduğu paylaşımlardan, baro dergilerinden, kanun kitaplarından ve hukuki yayın yapan web sitelerinden alınarak okurlarımızla paylaşılan bilgilerdir.
Saygılarımızla İzmir Dedektiflik A.Ş.
İzmirdedektiflik.com içeriğinde yayınlanan Özel Dedektiflik bilgileri Bilal KARTAL tarafından yazılmıştır. Bu yazıların tüm telif hakları İzmir Dedektiflik Hizmetleri A.Ş ye aittir. Tüm yazı ve içerikler aidiyet tescili bakımından elektronik imzalı zaman damgası ile mühürlenmiştir. Sitemizdeki yazı ve içeriklerin yazılı izin alınmadan bir kısmı veya tamamı kopyalanarak başka web sitesi, yazılı ve görsel yayın organlarında yayınlanması durumda FSEK kapsamında işlem yapılarak her türlü yasal haklarımızı kullanarak 5846 Kanun numaralı FiKiR VE SANAT ESERLERİ KANUNU ile TÜRK CEZA KANUNU İLGİLİ MADDELERİ UYARINCA hukuki ve cezai yasal işlemler başlatılacaktır. Ayrıca tüm site içeriğinde bulunmakta olan Özel Dedektiflik bilgileri uluslararası DMCA fikir hakları sistemi ile korunmakta olup, web sitemizde yayınlanan makaleleri izinsiz olarak kısmen veya tamamen alıntı yapan değiştirerek yayınlayan tüm web sitelerini Google ve benzeri arama motorları sıralama listelerinden süresiz olarak kaldırmaktadır. Diğer kanun maddeleri hukuki makaleler, dilekçeler, hukuki içerik ve bilgiler Sayın avukatların göndermiş olduğu paylaşımlardan, baro dergilerinden, kanun kitaplarından ve hukuki yayın yapan web sitelerinden alınarak okurlarımızla paylaşılan bilgilerdir. Bu bilgilerin sahiplerinden izinsiz olarak kullanılmasıda yasal sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir. Saygılarımızla.