Velayet Bilgileri

Vasi Ne Demektir? 0 52331

Vasi Ne Demektir?

Vasi ne demektir? sorusuna Av. İlhan  ERKUL  şöyle cevap vermektedir.                    

(Av. İlhan ERKUL'UN  web sitesinden alıntıdır.)

Vasi Ne Demektir?

Henüz reşit olmamış kişilerin, kendi işlerini kendileri yapamama durumunda ve yasal hakların korunması nedeniyle yetkili makamlar tarafından belirlenen kişilere vasi denilmektedir. Vasi olarak belirlenen kişilerin görevleri arasında, kişi reşit olmadığından ötürü, reşit olmayan kişi için resmi işleri yürütmek ve yine reşit olmayan kişilerin haklarını korumak yer almaktadır. Vasi olarak belirlenen bir kişi vesayeti altında bulunan kişiyi yani henüz reşit olmaya kişi için onun aleyhine hiçbir karar verememektedir. Yani onun menfaatine aykırı işlemlerde bulunmamalıdır.

Kanunlara Göre Kimler Vasi Olarak Belirlenmektedir?

‘Vasi ne demektir?’ sorusuna bir diğer cevabı da kanunlar vermektedir. Kanunlara göre kimlerin vasi olup olmayacağı çok net bir şekilde belirlenmiştir. Vasilik görevi çok önemlidir. Çünkü, bir ya da birden çok kişi adına bir çok işlemi gerçekleştirir ve aynı zamanda haklarından sorumludur. Bu nedenle vasilik çok önemli bir konumdadır. Bütün bunlar göz önüne alındığında vasi olacak kişinin tüm bu görevleri yapacak kabiliyette, yetenekte bir olması gerekmektedir. Her şeyden önce vasi olacak kişinin yetişkin birisi olması gerekmektedir. Ayrıca, vesayet makamına göre, gerek görülen durumlarda vasi olarak birden çok kişiyi de atayabilir. Hakları korunacak kişinin yani reşit olmayan kişinin vasi ataması yapılırken öncelikle yakın akrabalarına bakılmaktadır. Hem annenin hem de babanın yakın akrabalarına bakılması önemli bir ayrıntıdır. Anne ya da baba olmama durumunda yakın akrabalar vasi olarak atanabilirler. Fakat, incelemeler sonucunda yakın akrabaların vasi olmasına engel bir durum görüldüğü takdirde yakın akrabalar vasi olarak atanamazlar. Örneğin yakın akrabalardan birinin kötü alışkanları ya da ruhsal ya da fiziksel bir problemi olma durumunda vasi olarak atanması söz konusu değildir. Çünkü vasi olacak kişi çocuğun her türlü hakkını korurken, aynı şekilde ona zarar verebilecek hiçbir alışkanlığı olmamalı ve ona kol kanat germelidir. Ayrıca vasi atanırken, vasi olacak adayın nerede yaşadığı, yakınlık derecesi ve kişilik özellikleri gibi pek çok duruma da bakılmaktadır.

Kimler Vesayet Altına Alınır?

Kanunlarımıza göre aşağıdaki durumlarda bulunan kişilere vasi tayin edilebilmektedir:

1- Velayet hakkını üstünde bulanacağı kişiler, yani henüz ergenliği atlatamamış kişilerin haklarını koruyacak kimseler vasi olarak atanabilir.

2- Başkalarının hayatını tehlikeye sokan yani akılsal herhangi bir rahatsızlığı olan kişilere de yine aynı şekilde vasi tayin edilmelidir. Çünkü, özellikle ruhsal ya da akılsal rahatsızlıkları bulunan kişiler büyük ihtimal haklarının arkalarında duracak kişiler değildir.

3- Kötü bir yaşam tarzı içinde bulunanlar yani uyuşturucu ve alkol bağımlılığı olanlar ya da kötü alışkanlıkları olanlar, aynı şekilde aileyi zor duruma sokacak ve ekonomik anlamda zedeleyici davranışları sergileyen kişilerin başında mutlaka onlara yol gösterici vasiler bulunmaktadır.

4- Aynı şekilde, kötü yola düşen ve hapis cezası gibi ağır cezalara çarptırılmış kişilerin başında yine bir vasi olmalıdır.

5- Ağır hastalıkları bulunan kişilere, yaşlılık, sakatlık ya da deneyimsizlikten dolayı yolunu bulamayacak olan kişilere de aynı şekilde vasi tayin edilmektedir.

Vasi Olamayacak Kişiler

‘Vasi ne demektir?' sorusuna verdiğimiz cevap bizi, vasi olup olamayacağımız durumlara götürmektedir. O nedenle, vasi olacak kişilerin nitelikleri olduğu gibi aynı şekilde vasi olamayacak olan kişilerin kriterleri de mevcuttur. Kanunlarımıza göre, vasi olamayacak kişiler şöyle sıralanabilir; kamu tarafından ceza almış yani yasaklı olan kişiler, namussuz bir şekilde hayatlarını devam ettirenler, aralarında düşmanlık bulunan kişilerin ve menfaat ilişkisi içinde olanlar. Yani vasi olacak kişilerin aklı başında ve herhangi bir kötü alışkanlığı, çıkarı bulunmayan kimselerin olması gerekmektedir.


Web sitemizde yayınlanan hukuki makaleler, dilekçeler, hukuki içerik ve bilgiler Sayın avukatların göndermiş olduğu paylaşımlardan, baro dergilerinden, kanun kitaplarından ve hukuki yayın yapan web sitelerinden alınarak okurlarımızla paylaşılan bilgilerdir.
Saygılarımızla İzmir Dedektiflik A.Ş.

Önemli Uyarı

İzmirdedektiflik.com içeriğinde yayınlanan Özel Dedektiflik bilgileri Bilal KARTAL tarafından yazılmıştır. Bu yazıların  tüm telif hakları İzmir Dedektiflik Hizmetleri A.Ş ye aittir. Tüm yazı ve içerikler aidiyet tescili bakımından elektronik imzalı zaman damgası ile mühürlenmiştir. Sitemizdeki yazı ve içeriklerin yazılı izin alınmadan bir kısmı veya tamamı kopyalanarak başka web sitesi, yazılı ve görsel yayın organlarında yayınlanması durumda FSEK kapsamında işlem yapılarak her türlü yasal haklarımızı kullanarak 5846 Kanun numaralı FiKiR VE SANAT ESERLERİ KANUNU ile TÜRK CEZA KANUNU İLGİLİ MADDELERİ UYARINCA hukuki ve cezai yasal işlemler başlatılacaktır.  Ayrıca tüm site içeriğinde bulunmakta olan Özel Dedektiflik bilgileri uluslararası DMCA fikir hakları sistemi ile korunmakta olup, web sitemizde yayınlanan makaleleri izinsiz olarak kısmen veya tamamen alıntı yapan değiştirerek yayınlayan tüm web sitelerini Google ve benzeri arama motorları sıralama listelerinden süresiz olarak kaldırmaktadır. Diğer kanun maddeleri hukuki makaleler, dilekçeler, hukuki içerik ve bilgiler Sayın avukatların göndermiş olduğu paylaşımlardan, baro dergilerinden, kanun kitaplarından ve hukuki yayın yapan web sitelerinden alınarak okurlarımızla paylaşılan bilgilerdir. Bu bilgilerin sahiplerinden izinsiz olarak kullanılmasıda yasal sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir. Saygılarımızla.



Web sitemizde yayınlanan tüm makalelerdeki hukuki bilgiler sayın avukatlar tarafından gönderilen değerli hukuk bilgileridir.


Copyright © 2018 | İzmir Özel Dedektiflik Bürosu | İzmir de Yasal Eş Takibi 444 7 635 Tüm Hakları Saklıdır.

iz ajans
WHATSAPP
ile iletişime geç