Boşanma Bilgileri

Boşanmadan Tazminat Alınabilir Mi? 0 51982

Boşanmadan Tazminat Alınabilir Mi?

Boşanmada tazminat alınabilir mi? sorusuna Av. Muhammed Emin DAĞLI şöyle cevap vermektedir.                    

(Av. Muhammed Emin DAĞLI’nın web sitesinden alıntıdır.)

Boşanmada Maddi Ve Manevi Tazminat Nedir?

Boşanmanın gerçekleşmesi yani mahkemeden boşanma kararının verilmesiyle beraber boşanmada kusursuz olan tarafın kusurlu olan taraftan talep ettiği tazminat türüdür. Fakat içimizden 'Boşanmadan tazminat alınabilir mi?' sorusu da geçmektedir. Bu soruya verilecek yanıtı aslında biraz önce söyledik. Çünkü tazminatın alınabilmesi için boşanma kararının çıkmış olması gerekmektedir. Tarafların tazminat talep edebilmeleri için karşı taraftaki eşlerinden daha az kusurlu ya da hiç kusuru bulunmaması gerekmektedir. 

Boşanmada Tazminat Davası Nasıl Açılır?

‘Boşanmadan tazminat alınabilir mi?' sorusu hepimizin aklına gelmiştir. Fakat, tazminatın talebi için dahi boşanma davasının açılmış olması gerekmektedir. Boşanma davasına sunulacak olan bir dilekçe ile tazminat için talepte bulunabilmeniz mümkündür. Maddi ya da manevi tazminat davaları, herhangi bir nedenle haksız bir durumla karşılaşıldığı durumlarda açılabilir. Tazminat davaları birçok nedenle açılabilmektedir. Bunlardan bazıları şunlardır; iş kazası kaynaklı tazminat davaları, trafik kazası nedeniyle açılan tazminat davaları, sözleşme nedeniyle açılan tazminat davaları, suç işlenmesi kaynaklı tazminat davaları, boşanma davası nedeniyle açılan tazminat davaları, görsel ya da yazılı bir şekilde sosyal medya üzerinden kişilik haklarına saldırı nedeniyle açılan tazminat davaları. 

 Tazminat Davası Ne Kadar Sürer?

Boşanmadan tazminat alınabilir mi? Sorusunun bir diğer şekli, 'Tazminatın boşanma davasından sonra ya da boşanma sırasında mı açılır? Genellikle tazminat davaları, her iki tarafın iddialarının ileri sürülmesi, tanıkların dinlenmesi, kusurların tespiti, maddi zararların hesaplanması gibi aşamalardan oluşmaktadır. Tazminat davalarında gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra tarafların varsa itirazları ele alınır. Genellikle tazminat davaları, 1,5 -2 yıl aralığında sonuçlanmaktadır. 
 

Tazminat Nasıl Alınır?

Maddi bir tazminatın oluşabilmesi için, bir zararın oluşması gerekmektedir. 'Boşanmadan tazminat alınabilir mi?' sorusunun bir diğer cevabı da tazminat almak isteyen kişilerin bunun için bir dava açmaları gerekmektedir. Bunun için hukuka aykırı bir eylemin, ters bir durumun oluşması gerekmektedir. Örneğin en basit haliyle, bir trafik kazasının gerçekleştiğini düşünün. Bu kazada maddi bir hasar oluşmuşsa, bu maddi hasarı kusurlu olan kişinin ödemesi gerekmektedir. 
 

Maddi Tazminat Nasıl Hesaplanır?

Öncelikle maddi tazminat hesaplanmasında zarar miktarı hesaplanmaktadır. Ayrıca tarafların kusur oranları da hesaplanmaktadır. Bunların sonucunda ise maddi tazminatın miktarı belirlenmektedir.

Tazminat  Davası Nerede Açılır?

Tazminat davalarının  açılacağı yer, mahkemeye kim başvuracaksa, o kişinin oturduğu yani ikamet ettiği yerin mahkemesine başvurulmalıdır. Eğer dava açılacak olan taraf şirket, vakıf, dernek gibi bir merkez ise bu merkezler neredeyse davalar orada açılmaktadır. Ayrıca tazminat bir kişiye değil, birden çok kişiye açılacak ise bu kişiler nerede oturuyorlarsa, oralarda açılabilmektedir. Örneğin bir şirket aracı tarafından bir kaza gerçekleşmiş olduğunu düşünün. Böyle bir durumda eğer maddi bir tazminat davası açılmak isteniyorsa, hem şirkete hem şoföre hem de sigorta şirketine ayrı ayrı maddi tazminat davası açılabilmektedir. Fakat hem şirketin hem şoförün hem de sigorta şirketinin farklı merkezleri olabilmesi olası bir durumdur. Böyle bir durumda bu üç tarafın herhangi birisinin bulunduğu yerlerde de dava açılabilmektedir.  Ayrıca tazminat davasının hangi konuda açılacağına bağlı olarak, mahkemeler değişiklik göstermektedir. Bu mahkemeler Asliye Hukuk Mahkemeleri , Asliye Ticaret Mahkemeleri gibi farklı mahkemelerde davalar açılabilmektedir . Yani özetle, zarar haksız fiilin işlendiği yerden başka bir yerde de oluşursa ve zararın meydana geldiği yerde de maddi tazminat davaları açılabilmektedir. Örneğin, İstanbul’da bilişim sistemleri üzerinden İzmir’deki bir şirkete zarar geldiğini düşünün. Bu nedenle bu zarardan hem İstanbul Mahkemeleri hem de İzmir Mahkemeleri sorumludurlar.


Web sitemizde yayınlanan hukuki makaleler, dilekçeler, hukuki içerik ve bilgiler Sayın avukatların göndermiş olduğu paylaşımlardan, baro dergilerinden, kanun kitaplarından ve hukuki yayın yapan web sitelerinden alınarak okurlarımızla paylaşılan bilgilerdir.
Saygılarımızla İzmir Dedektiflik A.Ş.

Önemli Uyarı

İzmirdedektiflik.com içeriğinde yayınlanan Özel Dedektiflik bilgileri Bilal KARTAL tarafından yazılmıştır. Bu yazıların  tüm telif hakları İzmir Dedektiflik Hizmetleri A.Ş ye aittir. Tüm yazı ve içerikler aidiyet tescili bakımından elektronik imzalı zaman damgası ile mühürlenmiştir. Sitemizdeki yazı ve içeriklerin yazılı izin alınmadan bir kısmı veya tamamı kopyalanarak başka web sitesi, yazılı ve görsel yayın organlarında yayınlanması durumda FSEK kapsamında işlem yapılarak her türlü yasal haklarımızı kullanarak 5846 Kanun numaralı FiKiR VE SANAT ESERLERİ KANUNU ile TÜRK CEZA KANUNU İLGİLİ MADDELERİ UYARINCA hukuki ve cezai yasal işlemler başlatılacaktır.  Ayrıca tüm site içeriğinde bulunmakta olan Özel Dedektiflik bilgileri uluslararası DMCA fikir hakları sistemi ile korunmakta olup, web sitemizde yayınlanan makaleleri izinsiz olarak kısmen veya tamamen alıntı yapan değiştirerek yayınlayan tüm web sitelerini Google ve benzeri arama motorları sıralama listelerinden süresiz olarak kaldırmaktadır. Diğer kanun maddeleri hukuki makaleler, dilekçeler, hukuki içerik ve bilgiler Sayın avukatların göndermiş olduğu paylaşımlardan, baro dergilerinden, kanun kitaplarından ve hukuki yayın yapan web sitelerinden alınarak okurlarımızla paylaşılan bilgilerdir. Bu bilgilerin sahiplerinden izinsiz olarak kullanılmasıda yasal sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir. Saygılarımızla.



Web sitemizde yayınlanan tüm makalelerdeki hukuki bilgiler sayın avukatlar tarafından gönderilen değerli hukuk bilgileridir.


Copyright © 2018 | İzmir Özel Dedektiflik Bürosu | İzmir de Yasal Eş Takibi 444 7 635 Tüm Hakları Saklıdır.

iz ajans
WHATSAPP
ile iletişime geç