Çalışan Eş Nafaka Alabilir mi? 0 60700
Çalışan Eş Nafaka Alabilir Mi?
Çalışan eş nafaka alabilir mi? sorusuna Av. İlhan ERKUL şöyle cevap vermektedir.
(Av. İlhan ERKUL’un web sitesinden alıntıdır.)
Nafaka Nedir?
Nafaka, boşanma sebebiyle tarafların zor durumda kalmaması açısından alınan paradır. Bu parayı illaki kadın alır gibi bir durum söz konusu değildir. Çünkü, bu paraya hangi tarafın ihtiyacı varsa, hangisi yoksulluğa düşecekse, bu para ona verilmelidir.
Çalışan Eş Nafaka Alabilir Mi?
Eşlerin boşanma esnasında müşterek bir şekilde sürdürdükleri hayatlarının ayırma kararıyla yiyecek, giyecek, barınma gibi ihtiyaçlarının karşılanması için eş çalışsa dahi nafaka talebinde bulunma hakkına sahiptir. Ayrıca, mahkemelerce eş çalışsa bile nafaka alabilme hakkına da sahiptir. Nafaka konusunda toplum olarak çok büyük yanılgılara sahibiz. Bu yanılgıların en başında da Çalışan eş nafaka alabilir mi? sorusu gelmektedir. Bu soruların cevapları arasında, çalışan tarafın ve nafaka almak isteyen tarafın kadın ya da erkek olması bir fark yaratmamaktadır. Boşanma soncuna göre tarafların nafaka alıp alamayacağı ya da hangi koşullar altında alacağı, 3 farklı nafaka türüne göre değişiklik göstermektedir. Bu koşullar altında çalışan taraf hangisi olursa olsun yani ister kadın olsun, isterse de erkek olsun, çalışan eşin nafaka alması da mümkündür. Çalışan eşin neye göre nafakayı alıp alamayacağını görmek için nafaka türlerine hep beraber bakalım.
1- Tedbir Nafakası
Yukarıda da ayrıntılı bir şekilde bahsettiğim gibi boşanma davası sırasında eşlerden herhangi birinin maddi ve manevi anlamda yıpratıcı bir süreci karşılaması açısından tedbir nafakası verilebilmektedir. Tedbir nafakası, boşanma davası süresince ödenen bir nafaka türüdür. Boşanma davasının sonuçlanmasına kadar ödenebilmektedir. Boşanma davasının sonuçlanmasıyla da nafaka yükümlülüğü ortadan kalkmaktadır. Eşlerin boşanma esnasında, daha önceden sürdürdükleri standartlara bakılarak nafaka verilecek olan taraf çalışıyor olsa dahi nafakasını alabilmektedir. Çünkü, daha önceki standartlarına her iki tarafında ortaya para koyarak erişilmesi durumu söz konusudur. Bu nedenle bir tarafın çekilmesi, diğer tarafın ekonomik anlamda zarar görmesi anlamını taşımaktadır. Bu yüzden de boşanma davası sonuçlanana kadar da nafaka alması en doğal hakkıdır. Ayrıca, nafaka her iki tarafın da maaşlarına, masraflarına vb. durumlara bakarak, ona göre bir nafaka miktarı belirlemektedir. Yine ‘Çalışan eş nafaka alabilir mi?’ sorusu herkesin kafasını kurcalamaktadır. Ama bireyin boşanmadan önceki standardı yakalaması amaçlanmıştır.
2- Yoksulluk Nafakası
Yoksulluk nafakası , tedbir nafakasıyla ayrışmaktadır. Çünkü, bu nafakanın amacı, boşanan eşlerin daha önceki standartlarında ya da o standarda yakın bir hayat sürmesini sağlamaktır. Fakat, yinede eşlerin boşanma sırasındaki kusurlarının ne kadar olup olmadığına bakılmaktadır. Eğer boşanma davasında kusur sizdeyse, nafaka ona göre verilememektedir. Yine ‘Çalışan eş nafaka alabilir mi?’ sorusunun cevabı olarak nafakayı alacak olan tarafın maaşlı ya da sigortalı bir işte çalışması, düzenli bir gelire sahip olması gibi kriterler nafaka almanıza engel değildir. Burada en önemli kriter, kişinin aldığı maaş ya da varsa kira gelirinizin size yetip yetmeyeceğidir. Bu girdiler sizi yoksulluktan kurtarıyorsa, o halde yoksulluk nafakasına gerek almamıştır demektir. Fakat, milyoner bir eşinizin olduğunu düşünün ve siz boşandığınız da asgari ücretle çalışacağınızı düşünün. İki standart arasında dağlar kadar fark olacağından ötürü, bu kişinin yoksulluk nafakası alması oranı bir hayli yüksektir.
3- İştirak Nafakası
İştirak nafakanın amacı ise, varsa ortak çocuklarınızın gereksinimlerinizi anne baba olarak beraber karşılamanız içindir. Burada önemli olan çocuğun gereksinimlerinin en doğru şekilde karşılanmasıdır. Ebeveyne olarak sizlerin de eşit miktarda mali olarak sorumluluğunuz bulunmaktadır. Ayrıca, düzenli bir geliri bulunmayan ya da ekonomik olarak çok kötü durumda olan birinden de iştirak nafakası beklenemeyeceği de çok açıktır.
Web sitemizde yayınlanan hukuki makaleler, dilekçeler, hukuki içerik ve bilgiler Sayın avukatların göndermiş olduğu paylaşımlardan, baro dergilerinden, kanun kitaplarından ve hukuki yayın yapan web sitelerinden alınarak okurlarımızla paylaşılan bilgilerdir.
Saygılarımızla İzmir Dedektiflik A.Ş.
İzmirdedektiflik.com içeriğinde yayınlanan Özel Dedektiflik bilgileri Bilal KARTAL tarafından yazılmıştır. Bu yazıların tüm telif hakları İzmir Dedektiflik Hizmetleri A.Ş ye aittir. Tüm yazı ve içerikler aidiyet tescili bakımından elektronik imzalı zaman damgası ile mühürlenmiştir. Sitemizdeki yazı ve içeriklerin yazılı izin alınmadan bir kısmı veya tamamı kopyalanarak başka web sitesi, yazılı ve görsel yayın organlarında yayınlanması durumda FSEK kapsamında işlem yapılarak her türlü yasal haklarımızı kullanarak 5846 Kanun numaralı FiKiR VE SANAT ESERLERİ KANUNU ile TÜRK CEZA KANUNU İLGİLİ MADDELERİ UYARINCA hukuki ve cezai yasal işlemler başlatılacaktır. Ayrıca tüm site içeriğinde bulunmakta olan Özel Dedektiflik bilgileri uluslararası DMCA fikir hakları sistemi ile korunmakta olup, web sitemizde yayınlanan makaleleri izinsiz olarak kısmen veya tamamen alıntı yapan değiştirerek yayınlayan tüm web sitelerini Google ve benzeri arama motorları sıralama listelerinden süresiz olarak kaldırmaktadır. Diğer kanun maddeleri hukuki makaleler, dilekçeler, hukuki içerik ve bilgiler Sayın avukatların göndermiş olduğu paylaşımlardan, baro dergilerinden, kanun kitaplarından ve hukuki yayın yapan web sitelerinden alınarak okurlarımızla paylaşılan bilgilerdir. Bu bilgilerin sahiplerinden izinsiz olarak kullanılmasıda yasal sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir. Saygılarımızla.