Nafaka Bilgileri

Çocuklar Nafaka Alabilir mi? 0 51983

Çocuklar Nafaka Alabilir mi?

Hayatın düzeni içinde bir takım olumsuzluklar yaşamamız mümkün. Bunların üstesinden profesyonel yardımlarla gelmeliyiz ki sorunların yaşamımızdaki yeri kısıtlı olsun. Boşanmalarda bu tarz sorunlardan biri… Ayrılıklar çiftlerin bir süre hem maddi hem de manevi sarsıntılar geçirmesine neden olur, özellikle çocuklu evliliklerde boşanmalar daha da sancılı gerçekleşebilir. Bu yüzden bu tarz boşanmalarda kanunlarımız çocukların lehine pek çok yasalar ve hükümler koyarak onların bu durumdan en az zararla çıkmalarını hedeflemiştir.

Boşanmalar esnasında çocuk, velayeti alan ebeveynin yanında kalır ve pek çok maddi manevi desteği ondan alır. Velayet sahibi olmayan ebeveyn, çocukla kişisel ilişki kurma hakkına ve onun sağlık, eğitim gibi giderlerine maddi olarak katkı sağlama yükümlülüğüne sahiptir.

Çocuğun ergenlik çağına kadar sağlık, eğitim, bakım giderleri için, velayeti almamış olan ebeveynin diğer ebeveyne ödemesi gereken aylık paraya iştirak nafakası denir.

İştirak nafakasına talepte bulunan kişi, velayet sahibi anne ya da baba olabileceği gibi, ayırt etme gücüne sahip çocukta olabilir. Bu nafakayı verecek olan ise, velayet sahibi olmayan ebeveyndir ve ekonomik durumu ölçüsünde nafaka miktarı mahkemece belirlenir. Ancak kişinin böyle bir gücü yok ise iştirak nafakası vermeyebilir.

İştirak Nafakası Talebi Ne Zaman Yapılır?

Nafaka talebi, boşanma, ayrılık ya da evlilik iptali davaları sürerken veya davaların bitiminden sonra ayrı bir dava açılarak da yapılabilir.

Müşterek çocuk için ödenecek nafaka miktarı, anne ya da baba tarafından belirlenmiş olsa da mahkeme bağımsız olarak miktarda karar verir. Anlaşmalı boşanmalarda birbirlerine nafaka talebi bulunmadan ayrılan çiftler, sonradan ayrıca yoksulluk nafakası isteği ile dava açamazlar. Ancak iştirak nafakası için durum böyle değildir. Eşler anlaşmalı olarak boşanma davasında iştirak nafakası talep etmemelerine rağmen, boşanma sonunda ayrıca iştirak nafakası davası açabilirler.

Çocuk için iştirak nafakasında zaman aşımı yoktur. Yani çocuk ergenliğe erişene kadar olan zaman içinde her daim iştirak nafakası davası açılabilir.

Çocuk Sayısı Birden Fazla ise Nafaka Durumları Nasıl Belirlenir?

Böyle durumlarda her çocuk için eğitim, bakım, sağlık ihtiyaçları ayrı ayrı değerlendirilerek karar verilir. Bunun nedeni her çocuğun gereksinimleri doğrultusunda hareket etmek ve adaletli davranmaktır.

Çocuk Ne Kadar Süre Nafaka Alabilir?

Çocuğun aldığı nafaka; yoksulluk nafakası gibi süresiz değil, sürelidir ve ergenliğe erişmesine kadar devam eder. Ayrıca ergenliğe erişmiş çocuklarda bazı hallerde nafaka alımı devam eder.

Türk Medeni Kanununun 328. Maddesi gereğince “ Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler.”

Burada önemli olan konu, çocuğun eğitimine devam ettiğine dair belgelerini mahkemeye sunarak nafaka için talepte bulunmasıdır.

Evlilik Dışı Doğan Çocuk Nafaka Alabilir mi?

Evlilik dışı doğan çocuk aynı şekilde iştirak nafakası alabilir. Ayrıca boşanma gerçekleştikten sonra doğan çocuk için de nafaka talebinde bulunulabilir.

İştirak Nafakasının Miktarı Nasıl Belirlenir?

Çocuğun ihtiyaçları, anne ve babanın ekonomik gücü doğrultusunda nafaka miktarı belirlenir. Ayrıca çocuğun geliri var ise bu durum da göz önüne alınır.

Çocuklar bakıma muhtaç bireylerdir ve ergin oluncaya dek anne ve babanın sorumluluğu altındadırlar. Bu yüzden çiftler beraber ya da ayrı ayrı yaşasalar dahi çocuklarına karşı olan görevlerini her şekilde yerine getirmekle yükümlüdürler.

Çocukların, maddi manevi ihtiyaçlarını karşılayarak toplum için sağlıklı bireyler yetiştirmek hepimizin birinci görevidir.

Saygılarımızla İzmir Dedektiflik A.Ş.

Ziyaretçi Yorumları

    Yorum Yapabilirsiniz

    Önemli Uyarı

    dedektif.com içeriğinde yayınlanan tüm makale, içerik ve bilgiler Özel dedektif Bilal KARTAL tarafından yazılmış olup, tüm telif hakları İzmir Dedektiflik Hizmetleri A.Ş ye aittir. Tüm yazı ve içerikler aidiyet tescili bakımından elektronik imzalı zaman damgası ile mühürlenmiştir. Sitemizdeki yazı ve içeriklerin yazılı izin alınmadan bir kısmı veya tamamı kopyalanarak başka web sitesi, yazılı ve görsel yayın organlarında yayınlanması durumda FSEK kapsamında işlem yapılarak her türlü yasal haklarımızı kullanarak 5846 Kanun numaralı FiKiR VE SANAT ESERLERİ KANUNU ile TÜRK CEZA KANUNU İLGİLİ MADDELERİ UYARINCA hukuki ve cezai yasal işlemler başlatılacaktır. Ayrıca tüm site içeriğinde bulunmakta olan makaleler ve bilgiler uluslararası DMCA fikir hakları sistemi ile korunmakta olup, web sitemizde yayınlanan makaleleri izinsiz olarak kısmen veya tamamen alıntı yapan değiştirerek yayınlayan tüm web sitelerini Google ve benzeri arama motorları sıralama listelerinden süresiz olarak kaldırmaktadır.



    

    Copyright © 2018 | İzmir Özel Dedektiflik Bürosu | İzmir de Yasal Eş Takibi 444 7 635 Tüm Hakları Saklıdır.

    iz ajans
    WHATSAPP
    ile iletişime geç